Makaron podczas odchudzania - jeść czy nie jeść?

Makaron podczas odchudzania - jeść czy nie jeść?

odchudzanie

Czy wiesz, że istnieje makaron, który praktycznie nie ma kalorii? Jeśli chcesz schudnąć to nie musisz wcale rezygnować z makaronu. Ważne jest, aby wybierać odpowiednie jego odmiany.

Makaron to prawdziwy zastrzyk energii. Nie warto z niego rezygnować będąc na diecie odchudzającej. Poza tym, dania z tym składnikiem są bardzo proste w przygotowaniu. W Polsce najpopularniejszym rodzajem makaronu jest ten wykonany z pszenicy. Jednak coraz więcej osób sięga po zdrowsze i lepsze dla sylwetki odmiany, o których przeczytasz w tym artykule.

Nawet w czasie odchudzania nie można całkowicie zrezygnować z węglowodanów. Miałoby to bardzo negatywny wpływ na Twoje zdrowie. Jeśli chcesz schudnąć to możesz spokojnie sięgać po makaron, ale pamiętaj o wybieraniu odpowiednich jego odmian. Wiele osób nadal tkwi w błędzie, że makaron tuczy (choć oczywiście niektóre odmiany makaronu mogą mieć taką właściwość).

Zazwyczaj pierwszym, co robią osoby będące na diecie odchudzającej jest eliminowanie z jadłospisu chleba, a zaraz potem makaronu. Tymczasem makaron, podobnie jak inne produkty zbożowe powinien być podstawą naszej codziennej diety, także w czasie odchudzania. Jest on źródłem węglowodanów złożonych oraz błonnika. Są to składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Rodzaje makaronów odpowiednie dla osób odchudzających się

Makaron gryczany

Zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego: aż 5 gramów w 100 gramach makaronu. Największą popularnością cieszy się on we Włoszech oraz Japonii, ale w Polsce również jest dostępny. Zawiera:

- witaminy B1, B3 i C,

- żelazo,

- wapń,

- magnez,

- fosfor,

- lecytynę

- lizynę,

- koenzym Q10,

- lipidy.

Warto dodać, że makaron gryczany nie zakwasza organizmu i pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową. Mogą go jeść osoby z nietolerancją glutenu, a także chorujące na celiakię. 100 gramów makaronu gryczanego (ugotowanego) dostarcza 140 kcal.

Makaron ryżowy

Znany jest w kuchni chińskiej i wietnamskiej. Wytwarza się go z białek oraz brązowego ryżu. Występuje pod postacią cienkich nitek, ale obecnie dostępne są także inne kształty. Jego przezroczysty, biały odcień nie wszystkim się podoba, ale smakuje dobrze. W tym rodzaju makaronu nie ma glutenu, a dodatkowo jest on niskokaloryczny. 100 gram suchego makaronu ryżowego zawiera 290 kcal. Dla porównania, taka sama ilość makaronu pszennego (nieugotowanego) ma 370 kcal.

Makaron ryżowy jest źródłem:

- magnezu,

- potasu,

- żelaza,

- izoleucyny,

- leucyny,

- fenyloalaniny,

- kwasów asparginowych.

Makaron ryżowy jest idealny dla leniwych osób, które nie lubią sterczeć w kuchni, bowiem nie wymaga gotowania! Zalewa się go jedynie gorącą wodą i pozostawia na kilka minut, aby zmiękł.

Makaron sojowy

Pomimo tego, że w nazwie makaronu jest soja, powstaje on ze skrobi fasoli mung lub ziemniaków. Podobnie, jak makaron ryżowy, nie wymaga gotowania. Zalewa się go wrzątkiem lub smaży na oliwie z oliwek. Makaron sojowy jest znakomitym źródłem białka, a przy tym charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Zapewnia sytość przez dłuższy czas po zjedzeniu, co w czasie odchudzania jest niezwykle ważne. 100 gram makaronu sojowego (ugotowanego) zawiera 157 kcal.

Makaron, który praktycznie nie ma kalorii. Czy taki istnieje?

Utarło się, że makaron tuczy. Niektórych trudno przekonać do tego, że może być inaczej. Dietetycy przekonują, że sam makaron nie jest tuczący, a znajdujące się w daniach dodatki, np. sosy. Dla osób, które nie dają się przekonać do tego poglądu, powstał makaron Shirataki. Dostarcza on zaledwie 6-7 kcal na 100 gram. Powstał z glukomannanu, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika pozyskiwanego z korzenia japońskiej rośliny konjac (dzwidło).

Wybierając ten rodzaj makaronu, zapewniasz sobie uczucie sytości na wiele godzin, ponieważ po trafieniu do żołądka, pęcznieje. Podobne właściwości ma makaron warzywny, który możemy samodzielnie przygotować. Zdrowe, kolorowe i niskokaloryczne paski uzyskamy przede wszystkim z warzyw korzeniowych, czyli pietruszki, marchwi, buraka czy białek rzodkwi. Makaron można zrobić także z cukinii, dyni oraz kabaczków.

Najzdrowszy jest makaron al dente

Lekko twardy makaron jest najzdrowszy, ponieważ nie uciekają z niego wartości odżywcze. Należy stosować się do zaleceń podawanych przez producenta na opakowaniu, a uda się uzyskać odpowiedniej jakości makaron.

Warto stosować się do zasady, że na litr lekko osolonego wrzątku należy wrzucić 100 gramów makaronu. Jeżeli danie ma być podawane na ciepło, nie należy go hartować poprzez przelewanie zimną wodą. Może wtedy stracić swój smak.

Ranking zamienników Najlepsze produkty - odchudzanie

Fitt spray PRO

4.88134 opinii:
23.05.2018 r. produkt Fitt spray PRO został laureatem nagrody magazynu...
Zobacz ofertę

African MANGO

4.87180 opinii:
African MANGO to naturalny suplement diety dostępny w postaci kapsułek. Produkt ten polecany...
Zobacz ofertę

Olimp Therm Line Man

4.810 opinii:
Tabletki Olimp Therm Line Man to suplement diety przeznaczony dla dorosłych mężczyzn...
Zobacz ofertę

Noble Health Hydrodren

4.789 opinii:
Tabletki Noble Health Hydrodren to naturalny suplement diety, przeznaczony w...
Zobacz ofertę

Amlan FORTE

4.7799 opinii:
Amlan FORTE to naturalny suplement diety dostępny w postaci kapsułek do przyjmowania doustnego....
Zobacz ofertę

Olimp Therm Line HydroFast

4.7311 opinii:
Tabletki Olimp Therm Line HydroFast to suplement diety przeznaczony dla osób...
Zobacz ofertę

Shape Up - Thermogenic

4.7281 opinii:
Shape Up - Thermogenic to termogeniczny spalacz tłuszczu: naturalny suplement diety dostępny w...
Zobacz ofertę

Zdrowy Duet Odchudzanie

4.717 opinii:
Zdrowy Duet Odchudzanie to naturalny suplement diety wspomagający odchudzanie...
Zobacz ofertę

Adipobon mono

4.717 opinii:
Adipobon mono to suplement diety wspomagający odchudzanie oraz redukcję cellulitu. Kapsułki...
Zobacz ofertę

L-Karnityna GoldStrong

4.717 opinii:
L-Karnityna GoldStrong to suplement diety w postaci tabletek musujących. Produkt skraca...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.