Mąka kokosowa – świetna alternatywa w kuchni

Mąka kokosowa – świetna alternatywa w kuchni

zdrowe odżywianie zdrowie sypkie mąka

Kokosowa kuchnia

Skąd bierze się mąka kokosowa? Pozyskuje się ją poprzez zmielenie miąższu orzechów kokosowych. Pachnie bardzo łagodnie, jest delikatnie słodka w smaku, nadając potrawom subtelną nutę wiórków kokosowych. Świetnie nadaje się do zagęszczania potraw – jest bardzo chłonna, wystarczy zatem odrobina, by nadać zupie czy owocom zupełnie inne oblicze. 

Jedzenie z charakterem

Mąkę kokosową warto wykorzystać do wypieków, ponieważ jest znacznie lżejsza od mąki pszennej. Naleśniki czy muffiny na pewno nabiorą rumieńców i będą pulchniejsze, jeśli zastąpisz tradycyjną mąkę jej kokosową wersją. Z racji dość dużej absorpcji wilgoci dobrze jest wymieszać oba rodzaje mąki, by ciasto nie wchłonęło wody i tym samym nie stało się zbyt suche, lub po prostu dodać nieco więcej wody lub mleka.

Kokosowy aromat

Ale na tym nie kończy się lista zalet mąki kokosowej. Stanowi ona świetną alternatywę dla mąk tradycyjnych dzięki wysokiej zawartości błonnika. Mąka kokosowa jest też idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej, alergików i diabetyków, ponieważ nie zawiera glutenu. Skorzystają dzięki niej także osoby, które chcą zadbać o swoje zdrowie i wprowadzić kilka kulinarnych zmian, urozmaicając dania o nutę kokosowej słodyczy.

Mąka wolna od glutenu

Największą wartością mąki kokosowej jest to, że nie zawiera cząsteczek glutenu. Gluten to silny alergen, znajdujący się m.in. w produktach zbożowych. Coraz częściej naukowcy zwracają uwagę na to, że spożywanie glutenu przyczynia się do niekorzystnych zmian  przewodzie pokarmowym, hamując wchłanianie wartościowych składników odżywczych pochodzących z pożywienia. Składnik ten znajduje się w wielu produktach, po które sięgamy na co dzień, mąka kokosowa powinna zatem zagościć na półce jako alternatywa dla bogatej w gluten mąki pszennej.

Cenny błonnik

Dla równowagi, uboga w gluten mąka kokosowa zawiera nawet do 10 razy więcej błonnika niż tradycyjne mąki zbożowe. Oznacza to, że przy regularnym spożyciu mąki kokosowej możliwe jest  uzupełnianie dziennej dawki błonnika (od 20 do 35 g dziennie) i zarazem ochrona przed jego niedoborem w organizmie. Cenny składnik jakim jest błonnik, ma ogromny wpływ na pracę układu pokarmowego oraz krwionośnego – obniża ciśnienie krwi, zmniejsza wchłanianie „złego” cholesterolu, a także, co ważne dla diabetyków, spowalnia rozkład węglowodanów i obniża poziom glukozy we krwi. 

Mąka pełna zdrowia

Warto dodać, że mąka kokosowa posiada mniej węglowodanów w porównaniu z mąką pszenną, dlatego sięgnąć po nią powinny osoby na diecie niskowęglowodanowej. Dzięki pozyskiwaniu składników z wnętrza orzecha kokosowego, mąka zachowuje też sporą ilość drogocennych dla organizmu tłuszczów nasyconych, które wykazują działanie przeciwwirusowe. Oprócz wpływu na odporność, tłuszcze nasycone wspomagają przemianę materii, stąd mąka kokosowa jest świetnym rozwiązaniem dla osób z rozleniwionym metabolizmem.

Ćwiczysz? Sięgnij po mąkę kokosową

Ostatnią wartą zapamiętania zaletą mąki kokosowej jest wysoka zawartość białka – 100 g produktu zawiera niemal 20 g białka, co stanowi część dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Idealnie nadaje się zatem dla osób, które prowadzą dietę wegańską lub wegetariańską i dodatkowo dbają o rzeźbę ciała – obecność białka w diecie jest niezwykle ważna dla kulturystów.

Mąka kokosowa w codziennej diecie

Regularne spożywanie mąki kokosowej wpływa korzystnie na działanie całego organizmu. Lepsza praca układu pokarmowego, obniżenie ciśnienia krwi czy poprawa pracy serca, to nieliczne zalety dodawania mąki kokosowej do codziennych posiłków. Mąka kokosowa przyda się nie tylko przy wypiekach – jej odrobinę można dodać do płatków śniadaniowych, zagęścić sok owocowy lub zupę warzywną, a także dosypać do jogurtu, maślanki, kefiru lub ciasta naleśnikowego.

Ranking zamienników Najlepsze produkty - mąka

Mąka orkiszowa typ 2000

4.310 opinii:
Orkisz i jego zalety Gdy mamy do czynienia ze zwykłą pszenicą powinniśmy mieć na uwadze to, że...
Zobacz ofertę

Mąka Migdałowa

3.336 opinii:
Mąka migdałowa - zdrowa i smaczna Mówiąc o mące migdałowej warto zwrócić uwagę...
Zobacz ofertę

Mąka Z Amarantusa

3.254 opinii:
Mąka z amarantusa to idealny produkt dla osób, które chcą zadbać o zalecaną porcję...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.