Dlaczego warto sięgać po morele?

Dlaczego warto sięgać po morele?

zdrowe odżywianie sklep ze zdrową żywnością sypkie bakalie

Morele zaliczane są do tych owoców, po które sięga się z przyjemnością. Trudno się temu dziwić, są bowiem wyjątkowo smaczne. Okazuje się jednak, że ich smak nie jest jedynym, co przyciąga naszą uwagę, morele sprzyjają bowiem zarówno zdrowiu, jak i urodzie. Dzieje się tak przede wszystkim dzięki przeciwutleniaczom, które posiadają nie tylko działanie antynowotworowe, ale również przeciwdziałają starzeniu się skóry. Warto wspomnieć i o tym, że morele wpływają pozytywnie zarówno na ciśnienie, jak i na trawienie, wspierają pracę nerek i pomagają osobom cierpiącym z powodu nadkwasoty.

Morele skupiają na sobie uwagę między innymi dlatego, że charakteryzuje je piękny, słoneczny kolor. Nie powinien on stanowić dla nikogo zaskoczenia, odpowiedzialny jest za niego bowiem beta-karoten – żółty barwnik wykorzystywany przez wątrobę do produkcji witaminy A. Beta-karoten daje się tez poznać jako silny przeciwutleniacz, jest przy tym bezceny dla oczu, a jednocześnie sprawia, że skóra zyskuje młody i zdrowy wygląd. Mówi się o tym, że już trzy morele zjedzone w ciągu dnia są w stanie dostarczyć organizmowi jego odpowiednią ilość.

Wśród składników, które można określać mianem wyjątkowych wyróżnia się też potas nie tylko regulujący ciśnienie krwi, ale również wpływający pozytywnie na pracę nerek. Warta podkreślenia jest też obecność w morelach żelaza, fosforu, wapnia, witaminy B, C oraz PP, a także błonnika. Takie połączenie sprawiają, że morele nie tylko poprawiają trawienie, ale również umożliwiają skuteczną walkę z anemią. Osoby, które często jedzą morele mogą skorzystać również z ich zasadotwórczego działania i już choćby dlatego poleca się je mięsożercom. Kilka owoców warto też zjeść po treningu, pozwala to bowiem na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Tu zresztą wskazane jest poczynienie pewnej uwagi. O ule świeże morele mogą być składnikiem diet osób odchudzających się, o tyle nie jest to najlepszy pomysł w przypadku suszonych owoców te bowiem są dość kaloryczne.

Choć morele spożywa się pod różnymi postaciami, największą popularnością cieszą się w pełni dojrzałe owoce. Jeśli zerwiemy je wcześniej musimy liczyć się z tym, że stracą na smaku, przed zakupem warto więc przyjrzeć się ich skórce. Osoby sięgające po tego rodzaju owoce często zastanawiają się, jak je podawać. Tu najlepszym rozwiązaniem wydaje się jedzenie ich od razu, choć nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby przygotować z nich dżem, konfiturę, mus lub galaretkę. Przez pewien czas można przechowywać je również w lodówce, należy jednak zwracać uwagę na to, aby okres ten nie był zbyt długi. Jeśli nie mamy ochoty na surowe owoce, wcale nie musimy rezygnować z moreli. To nieoceniony, bardzo smaczny składnik sałatek, w tym również tych wykwintnych. Morele pasują też do mięs, świetnie czują się przy tym jako dodatek do ciast i deserów.

Od niedawna dużą popularnością cieszą się również nasiona moreli, które z powodzeniem mogą zastąpić migdały. Praktyczne zastosowanie znajdują też pestki tych owoców, wyciska się z nich bowiem olejek używany między innymi do ciast.

Ranking zamienników Najlepsze produkty - bakalie

Mieszanka studencka

4.717 opinii:
Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze...
Zobacz ofertę

Łuskane Pestki Dyni

4.679 opinii:
Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która...
Zobacz ofertę

Rodzynki

4.638 opinii:
Rodzynki – właściwości i wartości odżywcze. Zagraniczne badania naukowe udowodniły,...
Zobacz ofertę

Chipsy Bananowe

4.577 opinii:
Banany – zdrowe owoce Banany lubimy chyba wszyscy! To przepyszne owoce, które...
Zobacz ofertę

Orzechy Włoskie

4.56 opinii:
Orzech włoski dla zdrowia i urody Orzech włoski niemal zawsze budzi pozytywne skojarzenia....
Zobacz ofertę

Daktyle Bez Pestek

4.336 opinii:
Daktyle, choć wciąż mało popularne w naszym kraju, mają mnóstwo drogocennych...
Zobacz ofertę

Pestki Moreli

4.176 opinii:
Pestki moreli można spożywać na surowo lub zmielić i stosować w formie dodatku do zup,...
Zobacz ofertę

Cieta Żurawina suszona

4.147 opinii:
Prozdrowotne właściwości żurawiny Żurawina to coraz częściej występujący w składzie...
Zobacz ofertę

Gorzkie Pestki Moreli

4.147 opinii:
Morele – owoce na dobre ciśnienie i długą młodość Morele znane są ze swojego znakomitego...
Zobacz ofertę

Całe Pomidory suszone

4.138 opinii:
Suszone pomidory - jak je zrobić samodzielnie i dlaczego warto? Pomidory są znane ze...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.