Dlaczego warto sięgać po morele?

Dlaczego warto sięgać po morele?

Morele zaliczane są do tych owoców, po które sięga się z przyjemnością. Trudno się temu dziwić, są bowiem wyjątkowo smaczne. Okazuje się jednak, że ich smak nie jest jedynym, co przyciąga naszą uwagę, morele sprzyjają bowiem zarówno zdrowiu, jak i urodzie. Dzieje się tak przede wszystkim dzięki przeciwutleniaczom, które posiadają nie tylko działanie antynowotworowe, ale również przeciwdziałają starzeniu się skóry. Warto wspomnieć i o tym, że morele wpływają pozytywnie zarówno na ciśnienie, jak i na trawienie, wspierają pracę nerek i pomagają osobom cierpiącym z powodu nadkwasoty.

Morele – właściwości prozdrowotne

Morele skupiają na sobie uwagę między innymi dlatego, że charakteryzuje je piękny, słoneczny kolor. Nie powinien on stanowić dla nikogo zaskoczenia, odpowiedzialny jest za niego bowiem beta-karoten – żółty barwnik wykorzystywany przez wątrobę do produkcji witaminy A. Beta-karoten daje się tez poznać jako silny przeciwutleniacz, jest przy tym bezceny dla oczu, a jednocześnie sprawia, że skóra zyskuje młody i zdrowy wygląd. Mówi się o tym, że już trzy morele zjedzone w ciągu dnia są w stanie dostarczyć organizmowi jego odpowiednią ilość.

Wśród składników, które można określać mianem wyjątkowych, wyróżnia się też potas nie tylko regulujący ciśnienie krwi, ale również wpływający pozytywnie na pracę nerek. Warta podkreślenia jest też obecność w morelach żelaza, fosforu, wapnia, witaminy B, C oraz PP, a także błonnika. Takie połączenie sprawiają, że morele nie tylko poprawiają trawienie, ale również umożliwiają skuteczną walkę z anemią. Osoby, które często jedzą morelem mogą skorzystać również z ich zasadotwórczego działania i już choćby dlatego poleca się je mięsożercom. Kilka owoców warto też zjeść po treningu, pozwala to bowiem na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Tu zresztą wskazane jest poczynienie pewnej uwagi. O ule świeże morele mogą być składnikiem diet osób odchudzających się, o tyle nie jest to najlepszy pomysł w przypadku suszonych owoców – te bowiem są dość kaloryczne.

Morele – jak je jeść i przyrządzać?

Choć morele spożywa się pod różnymi postaciami, największą popularnością cieszą się w pełni dojrzałe owoce. Jeśli zerwiemy je wcześniej, musimy liczyć się z tym, że stracą na smaku, przed zakupem warto więc przyjrzeć się ich skórce. Osoby sięgające po tego rodzaju owoce często zastanawiają się, jak je podawać. Tu najlepszym rozwiązaniem wydaje się jedzenie ich od razu, choć nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby przygotować z nich dżem, konfiturę, mus lub galaretkę. Przez pewien czas można przechowywać je również w lodówce, należy jednak zwracać uwagę na to, aby okres ten nie był zbyt długi. Jeśli nie mamy ochoty na surowe owoce, wcale nie musimy rezygnować z moreli. To nieoceniony, bardzo smaczny składnik sałatek, w tym również tych wykwintnych. Morele pasują też do mięs, świetnie czują się przy tym jako dodatek do ciast i deserów.

Od niedawna dużą popularnością cieszą się również nasiona moreli, które z powodzeniem mogą zastąpić migdały. Praktyczne zastosowanie znajdują też pestki tych owoców, wyciska się z nich bowiem olejek używany między innymi do ciast.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.