Czy rzeczywiście powinniśmy jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie?

Czy rzeczywiście powinniśmy jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie?

Naukowcy czasem naprawdę potrafią popsuć człowiekowi nastrój! Tak głośno było o tym, że wystarczy już pięć porcji warzyw i owoców dziennie by zapewnić sobie zdrowie. Niestety. Najnowsze badania przeczą tej tezie. Dlaczego? Dowiecie się z dzisiejszego artykułu.

Będę z Wami szczera, dopiero udało mi się wprowadzić w życie zasadę jedzenia pięciu porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Wymagało to ode mnie i zapewne każdego, kto się na to zdecydował, niezwykłego kombinowania. Wstawanie wcześniej, by o odpowiedniej godzinie zjeść śniadanie, gotowanie obiadów do pracy, zjadanie kolacje dużo później niż zazwyczaj. Co ciekawe nauczyłam się nawet rozpoznawać zdrowe warzywa i owoce i nie wybierać tych nafaszerowanych chemią (co zimą w naszym klimacie graniczy z cudem). No ale udało się! I kiedy już napawałam się dumą, okazało się, że... to za mało.

Jak często należy jeść warzywa i owoce?

Najnowsze badanie dr Dagfinna Aune z Imperial College London, opublikowane na łamach czasopisma naukowego „International Journal of Epidemiology”, pokazuje, że już od co najmniej kilku lat w środowiskach naukowych panowało przekonanie, że pięć razy dziennie to za mało!

Całe trzy lata wstecz dr Oyinlola Oyebode, która jest epidemiolożka, pokazała, że by zachować zdrowie, należy jeść przynajmniej siedem zdrowych porcji dziennie. Takie wnioski wyciągnęła na podstawie badań przeprowadzonych na 65 tys. dorosłych Brytyjczyków. Osoby jedzące dużo warzyw i owoców rzadziej korzystały z pomocy lekarzy i żyły dłużej niż pozostałe.

To właśnie te doniesienia skłoniły dr Aune do przeanalizowania badań, opublikowanych w czasopismach medycznych, o zależności między dietą a zdrowiem. To pozwoliło mu dojść do ważnego wniosku: „Pięć razy dziennie jest w porządku, ale im więcej, tym lepiej” - mówił dla tygodnika popularnonaukowego „NewScientist”. Obliczył też, że osoby jedzące owoce i warzywa dziesięć razy dziennie są o jedną trzecią bardziej odporne na przedwczesną śmierć, niż osoby, które nie jedzą zdrowo.

Analiza dr Aune pokazała też, że przed schorzeniami serca i układu krążenia najlepiej chronią nas głównie jabłka, gruszki i cytrusy, zielone warzywa liściaste, np. sałata, szpinak czy cykoria, oraz takie warzywa jak brokuły, kapusta i kalafior. Przed nowotworem chronią nas natomiast warzywa zielone takie jak szpinak czy groszek, ale również warzywa żółte i pomarańczowe jak np. marchewka, kapusta, pomarańcze.

Jedzenie warzyw i owoców a odporność

Co to oznacza dla nas? Jeśli chcemy stać się o jedną trzecią bardziej odporni na ciężkie choroby, powinniśmy jeść dziesięć porcji owoców i warzyw dziennie. Jednak z praktyki wynika, że zwyczajnie im więcej, tym lepiej, warte, by w ogóle je jeść. Warto zaznaczyć, że takie dziesięć porcji to ok. 800 gramów. 

Nie wiem jak wy, ale ja mam mieszane uczucia co do tych naukowców. Po raz kolejny zrobiono „zdrową modę” i rozgłos z czymś, co okazało się mylne. No nic, zostaje nam naładować lodówki kilogramami warzyw i owoców, a raczej mrożonek, bo wciąż mamy zimę. Całe szczęście wiosna tuż, tuż, będzie łatwiej!

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.