Ciekawe przyprawy, których nie powinno zabraknąć w kuchni

Ciekawe przyprawy, których nie powinno zabraknąć w kuchni

Nie sposób wyobrazić sobie kuchni bez ziół i przypraw, które nadają potrawom charakteru. Pieprz, papryka, sól – to dodatki, po które sięga się najczęściej. Czas jednak przełamać rutynę i zaopatrzyć spiżarnię w mniej popularne, ale ciekawe przyprawy, którym przypisuje się lecznicze właściwości. Serwowane dania staną się nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze.

Przyprawy przybierają wiele postaci – nasion, owoców, korzeni czy kory – bez względu na to sukces w kuchni gwarantują te świeże, aromatyczne i mieniące się kolorami. Co dodać do rosołu, by stał się jeszcze smaczniejszy? Czym zastąpić pieprz? Jaka przyprawa nada charakteru świeżym warzywom?

Kurkuma – siostra imbiru

Chcąc urozmaicić kuchenne smaki, warto zamienić używaną dotychczas przyprawę curry na mniej popularną, ale równie aromatyczną kurkumę. Przyprawa ta w swej pierwotnej postaci przypomina  imbir, a ze zmielonego korzenia otrzymuje się intensywnie żółty, pachnący proszek. W smaku podobna jest do jednej z najdroższych przypraw świata – szafranu. Można stosować kurkumę jako zamiennik i wciąż cieszyć się niezwykłym aromatem przyrządzanych posiłków. Co istotne, kurkuma posiada niezwykłą zaletę. Lekarze potwierdzili, że zawarte w niej kurkumonoidy hamuje rozwój białek odpowiedzialnych za chorobę Alzheimera, a ponadto wykazuje działania antynowotworowe.

Na Bliskim Wschodzie kurkumę stosuje się jako barwnik oraz przyprawę. Szczypta kurkumy dodana do rosołu nada mu żółtą barwę, egzotyczny posmak i właściwości rozgrzewające. Przyprawa świetnie nadaje się również do słodkich, podawanych na ciepło dań. Jest też lekkostrawna, nie powoduje problemów z żołądkiem, a nawet potrafi je załagodzić. Więcej o niezwykłych właściwościach kurkumy możesz przeczytać tutaj.

Garam Masala – gorące przyprawy rodem z Indii

W kuchni nierzadko trzeba podkreślić wyrazisty smak mięsa lub potraw warzywnych, dodając im nieco ostrości. Jeśli potrawy mają przybrać pikantny charakter, przyjemnie rozgrzewać i na dodatek nie powodować problemów żołądkowych, warto wypróbować mieszankę indyjskich przypraw zwanych Garam Masala, które dosłownie oznacza „gorące przyprawy”. To połączenie innych, popularnych przypraw – pieprzu czarnego, kolendry, kminu rzymskiego, kardamonu, gałki muszkatołowej, liści laurowych, cynamonu. To zgrabne przemieszanie przypraw słodkich nadaje potrawom nieco pikantności.

Jedzenie przyprawione mieszanką Garam Masala nie wymaga dodatkowego solenia. Świetnie nadaje się do mięs oraz ryb, nie należy się jednak ograniczać. Garam Masala dodana do gotowanych na parze warzyw lub zupy uzupełni danie o dodatkowy aromat.


Może zainteresuje Cię również: "7 niezawodnych metod pozwalających zauważalnie zwiększyć metabolizm"


Kozieradka na problemy żołądkowe

Przyprawą, która zwykle nie występuje w kuchni w pojedynkę, ale świetnie nadaje się do urozmaicania potraw, jest kozieradka. Najczęściej występuje w curry lub w indyjskich mieszankach przypraw. Niegdyś popularna na Dalekim Wschodzie, dziś coraz śmielej zagląda do kuchni. Szczególną troską traktowana jest przez wegetarian – kozieradka nadaje potrawom warzywnym niezwykłego aromatu i smaku. Warto dodać ją do gotowanych na parze warzyw, dipów oraz potraw z jajek. Kozieradka sprawdzi się również jako dodatek do ryb.

Poza ciekawym smakiem przyprawa ta może pochwalić się właściwościami zdrowotnymi. Jej stosowanie zaleca się w przypadku problemów z układem pokarmowym, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzi ból, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru.

Bułgarska czubryca

Przyprawa ta ma wiele imion – czubryca, czubrica, cząber górski, biały cząber... Wszystkie dotyczą bułgarskiej mieszanki przypraw, którą można spotkać w dwóch wariantach – zielonym oraz czerwonym. W skład pierwszej z nich (oprócz cząbru) wchodzą sól, cebula, natka pietruszki oraz czosnek. Czubryca czerwona zawiera czerwoną paprykę, rozmaryn, pieprz czarny, chili, kozieradkę, czosnek granulowany i sól. Czubryca zielona, w przeciwieństwie do większości przypraw, nie jest pikantna, ale nadaje jedzeniu ziołowego aromatu. Idealnie łączy się ze smakiem roślin strączkowych, czubrycę można też dodać do świeżych, wiosennych warzyw oraz chudych mięs. To lekka, ale wyczuwalna przyprawa, która wzmacnia smak serwowanych potraw. Tę czerwoną warto natomiast stosować jako uzupełnienie potraw gorących, mięsnych i pikantnych.

Czubryca ma wiele zdrowotnych właściwości. Wykazuje zdolność do zahamowania rozwoju bakterii oraz chorobotwórczych grzybów. Cząber wspomaga pracę żołądka i łagodzi związane z niestrawnością nieprzyjemne dolegliwości, wzmacnia wątrobę, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Czarnuszka zamiast pieprzu

Maleńkie, czarne nasiona można najczęściej spotkać w postaci posypki na pieczywo. Ale to nie jedyne zastosowanie tej popularnej w Afryce i Turcji przyprawy. Zmielona czarnuszka z powodzeniem zastępuje pieprz – ma lekko gorzkawy, pikantny posmak i zapach przypominający oregano. Najczęściej używa się jej do przyprawiania potraw indyjskich, jogurtów, mięs i gotowanych warzyw. Pieczywo posypane czarnuszką otrzymuje natomiast dodatkowe, słodko-ostre nuty smakowe. Z

drowotne działanie czarnuszki znane było już w dawnych Indiach. Spożywanie nasion łagodziło dolegliwości żołądkowe i pobudzało układ pokarmowy. Warto używać czarnuszki zwłaszcza zimą, ponieważ wykazuje właściwości rozgrzewające i przyspieszające trawienie. Korzystnie wpłynie na zdrowie osób z anemią, jest bowiem źródłem żelaza. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy, uspokaja i reguluje ciśnienie krwi. Czarnuszki używa się też do przeprowadzenia detoksykacji organizmu, w szczególności przy oczyszczaniu jelit. 


Przeczytaj także: "Żywieniowe triki sposobem na zdrowe nawyki"


Pieprz i sól? Do dyspozycji jest całe bogactwo mniej popularnych, ale zdrowych przypraw, które urozmaicą kuchnię. Przyprawy to jednak nie wszystko. Przygotowywane na co dzień jedzenie powinno zostać przyrządzone na dobrym jakościowo tłuszczu, na przykład oleju rzepakowym z czosnkiem. Należy wystrzegać się także szkodliwych dodatków w żywności. Jako dodatek do świeżych warzyw świetnie sprawdzi się olej lniany. Pracę żołądka pomoże uregulować również mielony ostropest. Zdrową przekąską będą natomiast suszone śliwki.

Istnieje naprawdę wiele możliwości na skuteczną poprawę zdrowia – skorzystaj ze sprawdzonych sposobów już dziś!

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.