5 powodów żeby jeść wolniej

Pośpiech, szybkie tempo życia, stres – wszystko to sprawia, że często nie chcemy lub wydaje się nam, ze nie możemy poświęcić cennego  czasu na spokojne zjedzenie  posiłku. Często jemy poza domem, najczęściej coś niezdrowego, albo na szybko odgrzewamy cokolwiek w mikrofalówce. 

Stare chińskie przysłowie mówi: Twój żołądek nie ma zębów. Zamiast dokładnie przeżuwać jedzenie, zazwyczaj połykamy je tylko. Argumentów, przemawiających  za tym, aby poświęcić posiłkom więcej uwagi i czasu jest co najmniej wiele. Oto kilka z nich:

Jedząc wolniej, poznasz prawdziwy smak potraw i zjesz mniej

Gdy jesz w pospiechu, nie doceniasz tego, to znajduje się na talerzu. Apetyczny wygląd, aromat i smak przestają mieć znaczenie. 
Zrób dzisiaj ćwiczenie – podczas posiłku zamknij  oczy i skup się tylko na smaku, zapachu, na konsystencji,  temperaturze i wszystkich wrażeniach płynących z jedzenia. 

Badania naukowe wskazały, że jedzenie w pośpiechu sprzyja przejadaniu się. Mózg potrzebuje trochę czasu, by zrozumieć, iż przyjęta dawka pokarmu jest wystarczająca, i że należy już przerwać jedzenie. Gdy jemy  powoli, dajemy sobie szansę na to, by zadziałały mechanizmy kontrolujące łaknienie.  

Jedząc wolniej  lepiej przyswoisz składniki odżywcze

Jeśli porcje pokarmu są  zbyt duże i zbyt słabo rozdrobnione, dostępność dla enzymów trawiennych będzie ograniczona. W efekcie mniej  aminokwasów trafi do krwiobiegu.  Powinniśmy zatem dokładnie  przeżuwać każdy kęs jedzenia. Bardzo ważne jest to  w przypadku  produktów białkowych takich jak mięso. 

3. Jedząc wolniej – unikniesz  problemów trawiennych

Każdy z nas doświadczył dolegliwości takich jak: bóle brzucha, odbijania, wzdęcia, gazy, biegunki. Spowodowane są one najczęściej gorszą dostępnością pokarmu dla enzymów trawiennych, co powoduje jego trudniejszy rozkład w dalszych  odcinkach przewodu pokarmowego, silniejszą fermentację oraz  gnicie w odcinkach najdalszych. Jedząc szybko, połykamy oprócz pokarmu  duże ilości powietrza. To powietrze musi się następnie jakoś z przewodu pokarmowego wydostać, dlatego pojawiają się takie nieprzyjemne odczucia jak: odbijania,  gazy i wzdęcia.

Jedząc wolniej – zmniejszysz poziom stresu

Jedzenie jest przyjemne, stanowi  skuteczny sposób na złagodzenie skutków stresu,  zmniejsza napięcia psychiczne. Wiąże się to z samym faktem żucia (zmienia się   poziom niektórych neuroprzekaźników),  oraz insuliny, która odpowiada za wzrost poziomu serotoniny. Jeśli jemy szybko, mechanizm ten zostaje zaburzony. Jedzenie, zamiast niwelować skutki stresu samo, staje się jego źródłem. 

Jedząc wolniej możesz schudnąć 

Amerykańscy naukowcy  odkryli, że wprowadzając do swojego życia nawyk wolnego jedzenia, można schudnąć nawet do 10 kg rocznie. Czy to nie wspaniała zachęta? 

Podsumowując:  im wolniej jesz, tym trawienie jest efektywniejsze, a organizm przyswaja więcej substancji odżywczych. Warto  zatem zainteresować się tematyką zdrowego odżywiania, ponieważ jest to czynność, którą wykonujemy codziennie i która ma tak  ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. 

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.