Kategorie produktów

Słonecznik Łuskany

Słonecznik Łuskany
Najtańsza oferta

4.5 Bardzo dobry

ilość opinii: 14

Kategorie produktów

Zapoznaj się z ulotką

Opis produktu Słonecznik Łuskany

Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku

Słonecznik to niezwykle uzależniająca przekąska. Uzależniająca oczywiście w cudzysłowie, ponieważ jej łuskanie i mała nagroda za pokonanie każdej łupinki to wielka przyjemność. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, jak zdrowy jest słonecznik i jak różnorodne zastosowania kulinarne można dla niego znaleźć. 

Garść faktów

Botanicy zaliczają słonecznik do bylin z rodziny astrowatych. Jego charakterystyczne łodygi są sztywne, mają małe, twarde włoski i kleją się w dotyku. Słonecznik w Europie mamy dzięki Hiszpanom, którzy przywieźli go z Ameryki Południowej, gdzie rośnie wciąż w wielu odmianach. Jego pierwszymi prawdziwymi propagatorami na kontynencie są jednak Rosjanie. Ich starania doprowadziły do tego, że spotykamy się dzisiaj z ponad 70 odmianami rośliny, w tym wierzbolistną, kalifornijską, ogórkolistną i przede wszystkim zwyczajną znaną z naszych ogródków. Różne odmiany kwitną od lipca do października. Przez nas zjadany jest oczywiście schowany w łupinie owoc, który cechuje się barwą od jasno szarej po czarną. Nie wszystkie słoneczniki wykorzystuje się do uzyskiwania ziaren. Niektóre odmiany to byliny ozdobne, inne są przede wszystkim używane w celu uzyskania oleju. Nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie by zasiać sobie koło domu jedną z odmian jadalnych, które po czasie pięknego kwitnięcia będą się nadawały do jedzenia. 
Witaminy i minerały

Słonecznik bogaty jest zwłaszcza w witaminy E oraz B wspomagające układ nerwowy. Oprócz tego posiada duże ilości magnezu (walka ze stresem i jego długotrwałymi skutkami). Warto jest go jeść zwłaszcza wtedy, kiedy pijemy dużo wypłukującej z organizmu magnez kawy. Pomoże nam się uspokoić także w czasie trudnego dnia w pracy czy w czasie nauki do egzaminów. Uspokojenie układu nerwowego przekłada się także na układ krwionośny oraz mięśnie. Można liczyć na obniżenie ciśnienia krwi, mniejsze ryzyko pojawienia się migreny czy niekontrolowanych skurczów mięśni. W długim okresie ogranicza ryzyko zawału oraz udaru mózgu. 

Oprócz witamin i magnezu w słoneczniku znajdziemy wapń. Ten pierwiastek odpowiada głównie za budowę kości oraz innych twardszych tkanek. Żelazo, kolejny z istotnych elementów, to z kolei składnik hemoglobiny oraz czynnik wpływający na gojenie się ran. Powinny pomyśleć o nim przede wszystkim osoby z anemią. W słoneczniku znajdziemy ponadto spore ilości potasu (gospodarka wodno-elektrolitowa) oraz trochę mniejsze innych pierwiastków regulujących pracę organizmu, głównie cynku, miedzi i selenu.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Z wielu powodów najważniejszym składnikiem słonecznika są nienasycone kwasy tłuszczowe. W tej roślinie znajdują się zwłaszcza najcenniejsze z nich, czyli kwasy z grupy omega 6. Jedyną wadą słonecznika jest to, że nie znajdziemy w nim zbyt wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, które dla zdrowia trzeba koniecznie dostarczyć z innego źródła, ponieważ są one budulcem błon komórkowych w całym naszym ciele. Razem z tłuszczami w ziarnach znajdują się również fitosterole. Są to roślinne sterydy, które oczywiście nie mają takiego samego działania, jak sterydy zwierzęce. Skutkiem ich przyjmowania jest obniżenie poziomu tak zwanego złego cholesterolu, co mniejsza ryzyko pojawienia się chorób układu krwionośnego, w tym zwłaszcza miażdżycy. Panowie powinni wiedzieć, że olej słonecznikowy może zmniejszać ryzyko chorób prostaty. Ważne jest tylko, by ziarna nie były prażone. Proces ten rozbija zawarte w nich kwasy tłuszczowe.
Wartość kaloryczna

Ze słonecznikiem należy uważać z tego względu, że 100g jego nasion to około 600 kalorii. Łuskając ziarna nie ryzykujmy jednak za bardzo wzrostem wagi dzięki dominującym utaj zdrowym kwasom tłuszczowym oraz tak zwanym niskoglikemicznym węglowodanom. W praktyce chodzi o to, że jedzenie słonecznika długo trwa, a zawarte w nim składniki powodują, że szybko się nim jesteśmy w stanie najeść. Nie ma ryzyka, że będziemy jeść i jeść, a organizm nie zorientuje się, że już ma dość, jak to jest w przypadku pokarmów o wysokim współczynniku glikemicznym.

Niepozorny słonecznik może dostarczyć ludzkiemu organizmowi mnóstwo cennych składników, ale również dodatkowych kalorii. Równie smaczne i zdrowe są sycące pestki dyni, które warto dodać do świeżych warzyw. Zwykłą sól dobrze zastąpić granulowaną solą himalajską. Idealnym dodatkiem do zup będzie pełna minerałów fasola karłowa. Energii doda z kolei orzeźwiający sok z acai, uzyskany ze zdrowych i cennych jagód.

 

Dodaj opinię

Oceń produkt:

Opinie użytkowników Medsowa.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

Maria 2020-02-14 08:05

Odkąd choruję wybieram tylko naturalne produkty. Oceniam na 5 gwiazdeczek ...

Marzanna 2018-08-21 13:03

Ziarna mogą stanowić uzupełnienie do codziennej diety. Stanowią one cenne źródło wartości odżywczych. Ja wybieram Słonecznik Łuskany . Produkt został przeze mnie zakupiony jakiś czas temu i od tamtego czasu już dość długo służy mi w kuchni.

Hildegarda 2018-05-10 22:18

Ziarna to dla mnie dodatek do codziennych dań. Można je dodać np. do owsianki. O, jednym z fajniejszych produktów jest Słonecznik Łuskany . Ziarna mogą być także cennym źródłem białka i błonnika. I dlatego często są stosowane przez wegan. Ja lubię podjadać między posiłkami.

Ania 2017-05-31 11:23

słonecznik to jedna z moich ulubionych, zdrowych przekąsek, nawet dzieciom dosypuję do płatków.

Olka 2017-05-15 14:14

kupiłam małą paczuszkę słonecznika tej firmy na próbę ale następnym razem na bank wezmę od razu kilogramowe opakowanie!

Niko 2016-05-28 12:43

Kolejny bardzo dobry produkt! Od zawsze Słonecznik Łuskany zjadam i uzupełniam tak swoje zapotrzebowanie na składniki :)

Hania 2016-04-02 21:51

dodaje slonecznik luskany do chleba, ktory sama wypiekam. jakosc produktu jest bardzo wysoka! polecam

Aneta 2016-03-29 09:33

Bardzo dobry dodatek do sałatek. poza tym nie uzywam pestek słonecznika w kuchni. Wydajne opakowanie . Ogólnie dla mnie ok

Renata 2016-03-20 11:05

uwielbiam slonecznik luskany. to forma zdrowej przekaski! cena konkurencyjna, produkt wydajny. polecam

Igor 2015-10-26 10:45

Super słonecznik w supr cenie, zamówiłem 4 opakowania

Opinia użytkownika 2015-10-26 10:44

Świerzy słonecznik, doskonale nadający się do sałatki z ryżem i innych potraw.

Opinia użytkownika 2015-10-26 10:43

pamiętam czasy w gimnazjum gdy z kolegami siadaliśmy na ławeczce i zajadaliśmy się słonecznikiem. Później przychodziła Kowalska od chemii i strasznie na nas wydzierała się. JAK MOŻNE TAK PLUĆ PRZED SZKOŁĄ?! DO DYREKTORA!!! Nie raz nie dwa tak było. Do teraz uwielbiam słonecznik, ale trochę znudziło mi sie obieranie z łupnia czy jak to się tam nazywa i teraz wolę taki bez łupin

Onik 2015-08-20 10:44

Jak dla mnie to jest bez sensu i nie polecam słonecznika. Za dużo kalorii to ma i niestety odkłada się bardzo szybko tłuszczyk.

Olivia 2015-08-20 10:44

Od kilku lat przepadam za tym słonecznikiem, nie wiem jak mógłbym bez tego żyć! To jest po prostu cudowne :)

Podobne produkty

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.