Kategorie produktów

Czosnek Mielony

Czosnek Mielony
Najtańsza oferta

4.38 Dobry

ilość opinii: 8

Kategorie produktów

Zapoznaj się z ulotką

Opis produktu Czosnek Mielony

Czosnek – naturalny antybiotyk

Choć czosnek pochodzi z Azji, to z czasem na dobre zadomowił się w strefie umiarkowanej oraz na półkuli północnej. Pierwsze dowody na jego lecznicze zastosowanie odnaleziono między innymi w egipskich piramidach, a dokładniej na malowidłach ściennych. Jak się później okazało, czosnek służył wzmacnianiu odporności oraz leczeniu czerwonki. Pozostałości czosnku odkryto też w Pompejach, na Krecie, a wzmianki o nim pojawiały się u Konfucjusza. Był to powszechny lek ludowego ziołolecznictwa. Za sprawą swych właściwości antybakteryjnych wspomagał leczenie przeziębienia i grypy. Jego wartość docenia się do dziś, o czym świadczy popularność czosnku i jego powszechne stosowanie w kulinariach oraz medycynie. Obecnie wiadomo o czosnku znacznie więcej, naukowcy natomiast wciąż nie mogą nadziwić się, skąd w tej małej roślinie kryje się tyle cennych składników.

Najzdrowszy na surowo

Z czosnku pozyskuje się główki, z nich natomiast wyciąga się ząbki, czyli cebule czosnku. Zdaniem specjalistów, najwięcej wartości zdrowotnych posiadają ząbki jedzone na surowo. Siekane i dodawane do dań oraz napojów nadają potrawom silnego aromatu, który nie każdemu może przypaść do gustu. Ostry smak sprawia jednak, że dania z czosnkiem nabierają charakteru. To popularny dodatek do mięs (zwłaszcza dziczyzny), dań kuchni włoskiej i hiszpańskiej, warzyw i zup. Równie dobrze smakują masła i pasty czosnkowe, którymi smaruje się świeże pieczywo. Czosnek to częsty dodatek do sosów i dressingów sałatkowych. Należy jednak uważać – czosnek w nadmiarze może sprawić, że potrawa straci swój pierwotny smak i stanie się zbyt ostra. Osoby, którym nie przeszkadza charakterystyczny smak rośliny, mogą jeść czosnek na kanapce lub żuć go na surowo.

Czosnek na przeziębienie

Czosnek ma swoje drugie oblicze – medycyna chwali sobie roślinę ze względu na niezwykłe właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, doskonałe w leczeniu przeziębienie, grypy oraz codzienne profilaktyce zdrowotnej. Sprzyja poceniu się, ma działanie wykrztuśne i moczopędne. Hamuje rozwój bakterii i wspiera pracę układu odpornościowego. Nie bez przyczyny zatem nazywany jest naturalnym antybiotykiem – chroni organizm, nie powodując przy tym skutków ubocznych charakterystycznych dla znanych antybiotyków. By docenić właściwości czosnku, warto w razie przeziębienia przygotować mleko z miodem i rozgniecionym ząbkiem czosnku – pite na ciepło sprzyja poceniu się i walce z infekcją górnych dróg oddechowych.

Jak pozbyć się zapachu czosnku?

Amatorzy czosnkowych dań mają jednak nie lada problem – jak pozbyć się intensywnego zapachu czosnku? Kucharze polecają sięgnąć po kminek i żuć go przez chwilę, by zniwelować zapach z ust. Równie skutecznym sposobem jest zjedzenie kilku listków mięty lub goździków. Jeśli czosnek jedzony jest profilaktycznie, aromat długo utrzymuje się w ustach. Wówczas warto sięgnąć po mleko lub lampkę słodkiego wina. Skuteczna w walce z nieprzyjemnym zapachem z ust jest również pietruszka – wystarczy przeżuć kilka liści, by odświeżyć oddech.

Czosnek powinien znaleźć się w jadłospisie każdego, kto chce wzmocnić swoją odporność. Oprócz niego polecamy skosztowanie pożywnych orzechów nerkowca, dobrych na pamięć i koncentrację. Do deserów warto dodać słodkie suszone figi, a śniadania uzupełnić o niezwykle zdrowe jagody goji. Zamiast kakao lub kawy polecamy z kolei smaczny karob w proszku.

Dodaj opinię

Oceń produkt:

Opinie użytkowników Medsowa.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

Opinia użytkownika 2020-02-02 10:48

Odkąd zaczęłam dbać o siebie kupuję tylko naturalne jedzenie. Pięć ***** !

Ewa 2017-10-07 14:04

Czosnek Mielony jak dla mnie jest spoko i jestem zadowolona.

Opinia użytkownika 2017-08-18 15:48

Jak to jest z tym zdrowym trybem życia? Serio jecie i pijecie same zdrowinki? Nie wiem jak to wygląda i mam mętlik. To wewnętrzna potrzeba i wiara czy podążanie za modą?... Dajcie znać jak to jest u was.

Ania 2017-05-10 10:49

A ja przyznaję 3 gwiazdeczki, bo uważam, że mielona przyprawa nigdy nie zastąpi prawdziwego czosnku, który jest tak samo łatwo dostępny i niedrogi jak jego sproszkowana wersja.

Wojtek 2017-05-09 12:11

Zdecydowanie kopie smakiem. Ale po dłuższym czasie lubi się zbrylać.

Opinia użytkownika 2017-03-22 11:39

Kto nie ceni sobie dań, które są mocno przyprawione? Jednak nie wystarczy dodać "dużo", trzeba też wiedzieć co dodać! Czosnek Mielony to idealny składnik do każdej potrawy w moim domu! Zalecam zacząć stosować!

Opinia użytkownika 2015-10-19 16:03

czosnek, jak czosnek

Alex 2015-10-18 20:33

Witam. Przesyłka wzorowa i błyskawiczna. Produkt bardzo dobrej jakośći. zamówiłem czosnek, czosnek niedzwiedzi, sok z pokrzywy i daktyle. Wszystko jest ok

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.