Zdrowe przekąski – suche, chrupkie i sycące

Zdrowe przekąski – suche, chrupkie i sycące

Głód między posiłkami potrafi złamać silną wolę niejednego człowieka. Bez względu na rodzaj diety czy skład posiłków, należy pozwolić sobie na przekąskę. Ważne jednak, by była zdrowa i dostarczała organizmowi tego, co wartościowe. W chwilach zwątpienia przydadzą się przekąski, które można zjeść w każdej chwili – nie wymagają przygotowania i nie pozostawią po sobie bałaganu. Mowa o niezwykle zdrowych, sycących i pysznych bakaliach.

Zdrowa, chrupiąca przekąska

Wartości odżywczych bakalii nie sposób przecenić. Garść suszonych moreli, śliwek czy żurawiny w zacnym towarzystwie orzechów uzupełnią brakujące witaminy i minerały, a dodatkowo nasycą i pozwolą przeczekać trudny czas między jednym posiłkiem a drugim. Chrupanie po śniadaniu lub przed obiadem zaleca się osobom, które są na diecie, pracują umysłowo w stresujących warunkach, uczą się, chcą poprawić swoją koncentrację i zdolność abstrakcyjnego myślenia. Bakalie z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe przekąski, takie jak chipsy, paluszki, solone orzeszki czy słodycze. Są zdrowe i zawsze pod ręką, a wybierać można spośród suszonych owoców oraz orzechów.

Suszone figi idealne na diecie

Jedną z doskonałych opcji są suszone figi. To przekąska kierowana do osób, które dbają o linię i nie chcą, by podjadanie skończyło się dodatkowymi kilogramami. Suszone figi są słodkie, ale sycące, zawierają sporo wapnia, cynku oraz magnezu. Po figi dobrze sięgnąć, gdy pojawią się zaparcia – dzięki sporej zawartości błonnika wspomagają trawienie, przyspieszają metabolizm i pozwalają na pozbycie się zaparć. Oprócz tego suszone figi można dodać do diety detoksykacyjnej, ponieważ odkwaszają organizm i pomagają w usuwaniu toksyn. Najlepiej podjadać je prosto z opakowania, ale nadają się również jako dodatek do deserów.

Egzotyczne owoce w formie przekąski

Przekąską między posiłkami mogą być też daktyle bez pestek. Te popularne w krajach arabskich, delikatnie słodkie owoce są bogate w minerały oraz witaminy z grupy B. Ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom, które uprawiają sport lub intensywnie trenują. W daktylach znajdują się cukry proste, które szybko rozkładają się w ciele, dodając energii do działania niedługo po spożyciu. Podobnie jak figi, daktyle wspomagają prace żołądka oraz jelit i mogą działać przeczyszczająco. Należą do sycących owoców – wystarczy kilka sztuk, by uśpić głód.

Starożytne jagody goji

Właściwości przekąski, jaką są suszone jagody goji, doceniono już w Starożytnych Chinach. Do dziś te niewielkie czerwone owoce używane są w tradycyjnej medycynie do leczenia wielu chorób oraz schorzeń. Jagody goji cieszą się popularnością na Zachodzie jako zdrowa przekąska lub dodatek do posiłków. Suszone owoce zapełniają żołądek i długo pozostawiają uczucie sytości, dlatego warto dodawać jagody goji do płatków śniadaniowych. Garść jagód świetnie nadaje się też jako przekąska między posiłkami. Starożytni wierzą, że jagody goji opóźniają starzenie, wspomagają leczenie reumatyzmu, obniżają poziom cukru we krwi oraz pobudzają krążenie. Do tego są bogatym źródłem białka, witamin z grupy B oraz flawonoidów.

Delikatne, pożywne migdały

Co prawda bliżej migdałom do brzoskwini niż orzechów, ale są równie pyszną i pożywną przekąską. Chrupiące, obrane ze skórki najlepiej jeść na surowo, ponieważ podczas prażenia tracą swoje wartości odżywcze. Migdały bogate są w witaminę E, która jest antyoksydantem, błonnik, białko, magnez oraz kwas foliowy. Są niezwykle sycące, podjadając je, można mieć zatem pewność, że głód minie na czas kolejnego posiłku. Lekarze wskazują również na lecznicze właściwości migdałów – dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiegają chorobom wieńcowym i pomagają w leczeniu cukrzycy.

Zdrowa garść orzechów

Mówiąc o zdrowych przekąskach, nie sposób pominąć orzechy, które powinny znaleźć się w codziennej diecie. W zależności od zapotrzebowania oraz walorów smakowych można wybierać spośród wielu gatunków orzechów – włoskich, laskowych, nerkowca, brazylijskich czy pecan. Każdy z nich przyczynia się do lepszej pracy mózgu oraz zdolności koncentracji. Spożywanie orzechów zwiększa odporność na stres oraz wspomaga pamięć. Po orzechy powinny sięgnąć kobiety w ciąży, ze względu na zawartość kwasu foliowego, osoby uczące się oraz pracujące umysłowo. 

Źródło zdrowia zawarte w pestkach

Nie każdy lubi suszone owoce i orzechy. W takiej sytuacji jako przekąska między posiłkami sprawdzi się garść pestek dyni lub moreli. Nasiona bogate są w minerały, takie jak magnez, cynk i żelazo oraz lecytynę. W tłuszczach nasyconych natomiast kryją się zdrowe kalorie, które wywołają uczucie sytości i chronią przed podjadaniem. Nasiona dyni mogą chrupać osoby, które dodatkowo narażone są na stres, chcą zadbać o system immunologiczny oraz uzupełnić niedobór witaminy A, C, E, D oraz B.

Suszone owoce, orzechy oraz nasiona warzyw i owoców świetnie sprawdzają się jako przekąski, po które bez obaw można sięgać między posiłkami – przedłużają uczucie sytości i hamują napady wilczego głodu. Orzechy są też dodatkiem do innych zdrowych produktów, na przykład miodu wielokwiatowego z dodatkiem orzechów włoskich i brazylijskich, równie smaczny jest miód wielokwiatowy z malinami. Do urozmaicenia obiadów idealny będzie natomiast pieprz cytrynowy.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.