Wieprzowina a budowanie masy mięśniowej

Wieprzowina a budowanie masy mięśniowej

Czytając o podstawowych zasadach faktycznie zdrowej diety, stosunkowo rzadko możemy natrafić na jakiekolwiek wzmianki o wieprzowinie – produkt ten nie jest powszechnie uważany za zbyt zdrowy dla naszego organizmu. W opinii większości ludzi jest to przede wszystkim źródło niezbyt korzystnych dla naszego organizmu tłuszczów oraz produkt, który nie dostarcza nam zbyt wielu cennych składników odżywczych.

Warto jednak zastanowić się, czy faktycznie tak jest – prawda może bowiem okazać się dość zaskakująca. Okazuje się, że wieprzowina może być jak najbardziej wartościowa dla naszego organizmu. Szczególnie powinny zainteresować się nią osoby, które chcą przygotować sobie skuteczną dietę na budowę masy mięśniowej.

Wieprzowina to pełnowartościowe białko

W wieprzowinie możemy znaleźć przede wszystkim sporo pełnowartościowego białka – w 100 g mięsa znajduje się 15-20 g białka. Wielu ludzi opiera się na błędnej opinii mówiącej, że białko zawarte w wieprzowinie nie jest tak wartościowe jak to znajdujące się w drobiu czy wołowinie. Nie jest to jednak prawda, bowiem mięso to zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do pobudzania pewnych procesów w naszym organizmie. Trzeba jednak pamiętać, że wiele zależy od samego gatunku takiego mięsa oraz od tego, z jakiego dokładnie miejsca w tuszy wieprzowej ono pochodzi. Mięso przerośnięte tkanką łączną faktycznie zawiera białko nieco gorszej jakości. Wciąż jednak ma ono dużą wartość i jest świetną propozycją dla osób, które chcą skutecznie budować masę mięśniową.

Duży wpływ na negatywną opinię o wieprzowinie z pewnością ma fakt, że mięso to jest dużo bardziej kaloryczne niż drobiowe. Warto jednak zauważyć, że cecha ta niekoniecznie musi być wadą tego mięsa. Dzięki większej dawce kalorii pozwala ono na łatwiejsze zaplanowanie całego dziennego jadłospisu i zrealizowanie planu kalorycznego na dany dzień. Znowu jest to szczególnie istotne dla osób zainteresowanych skuteczną budową masy mięśniowej, bowiem przy takiej diecie konieczne jest zapewnienie sobie odpowiedniej nadwyżki kalorycznej. Warto tylko pamiętać, że wyższa kaloryczność tego mięsa jest związana z większą zawartością tłuszczu. Znowu wszystko zależy od dokładnego rodzaju wieprzowiny – o ile chuda szynka czy schab są pod tym względem zdrowsze, o tyle karkówka potrafi być już bardzo tłusta. 

Sam wpływ tłuszczu wieprzowego na organizm człowieka jest kolejnym mitem, którym warto się tutaj zająć. Powszechnie uważa się, że jest on wyłącznie źródłem kwasów tłuszczowych, których trzeba się wystrzegać – nie wpływają one bowiem dobrze na nasz organizm i nie pomagają w budowaniu umięśnionej sylwetki. Nie jest to jednak prawda. Tłuszcz wieprzowy zawiera przede wszystkim kwas oleinowy, który jest kwasem jednonienasyconym. Kwas oleinowy jest między innymi głównym składnikiem oliwy z oliwek, uważanej przecież – i słusznie – za zdrowy produkt. 

Wieprzowina – doskonałe źródło wielu witamin

Wieprzowina jest również bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Wszystkie z nich biorą aktywny udział w licznych procesach zachodzących w naszym organizmie i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania, przez co nie może ich zabraknąć w zdrowej diecie. Odpowiadają między innymi za metabolizm aminokwasów, lipidów i cukrów. Dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości tych witamin jest w takim razie niezwykle ważne dla każdego, kto chce skutecznie budować masę mięśniową. W takiej sytuacji organizm jest stale narażony na bardzo intensywny wysiłek fizyczny, z którym bez takich składników zwyczajnie nie będzie w stanie sobie poradzić. Zapotrzebowanie na witaminy z grupy B znacznie zwiększa także zwiększone spożycie białka i węglowodanów. W wieprzowinie w szczególnie dużej ilości występuje witamina B1, ale znajdziemy w niej również inne witaminy z tej grupy. Pod tym względem jest to zatem znacznie bardziej wartościowe mięso niż drób czy wołowina.

Kolejna bardzo ważna cecha wieprzowiny to fakt, że jest ona łatwo dostępna i stosunkowo tania – często nawet znacznie tańsza niż drób czy wołowina. Wielu ludzi nie zwraca na to uwagi, ale warto pamiętać, że budowaniem masy mięśniowej często są zainteresowane osoby młode, których zwyczajnie nie stać na żadne kosztowne diety. Cena wartościowej łopatki wieprzowej, która pozbawiona jest większej ilości tłuszczu do około 12 zł za kilogram. Za karkówkę musimy zapłacić kilka złotych więcej, ale nadal jest to dość przystępna cena. Mniej więcej tyle zapłacimy za chudy schab. Inną bardzo dobrą propozycją jest też szynka, za którą – w zależności oczywiście od jej gatunku – nie musimy płacić zbyt wiele. Wszystko to sprawia, że wieprzowina jest po prostu bardzo tanią i ekonomiczną propozycją, dzięki której przy stosunkowo niewielkich kosztach będziemy mogli przygotować dla siebie naprawdę wartościową dietę. Wielu ludzi nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, że jest ona tańsza od tak uwielbianej i uważanej za jedyną słuszną propozycję piersi z kurczaka.

Przede wszystkim smak

Wieprzowina jest także bardzo smacznym mięsem, choć wszystko jest tutaj rzecz jasna kwestią gustu. Mówiąc jednak ogólnie, nawet w restauracjach dania z tego mięsa są znacznie bardziej cenione niż te z mięsa drobiowego. Ponadto w sieci możemy znaleźć całe mnóstwo ciekawych przepisów, które pozwolą nam na przygotowywanie tego mięsa na najróżniejsze sposoby. Wielu ludzi zapomina niestety o tym, że przygotowywanie rzeczywiście smacznych posiłków w znacznym stopniu pomaga w budowaniu masy mięśniowej. Dzięki temu chętniej jemy dużo i dostarczamy do naszego organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Tradycyjny kurczak z ryżem może oczywiście być smaczny, ale ograniczając się jedynie do tego dania, po pewnym czasie mimo woli zwyczajnie je sobie obrzydzimy. Warto zatem wprowadzić do swojej diety więcej potraw i przynajmniej od czasu do czasu zastąpić mięso drobiowe czymś innym – w tym przypadku wieprzowina jest doskonałą propozycją. Oczywiście, wieprzowina musi być przygotowywana w odpowiedni sposób i bez niezbyt zdrowych dla nas dodatków, takich jak panierka z bułki tartej.

Jak zatem widać, wieprzowina jest bardzo niedocenianym rodzajem mięsa, szczególnie wśród ludzi zainteresowanych dietą na budowę masy mięśniowej. W rzeczywistości dostarcza ona wszystkich niezbędnych do tego składników i zawiera wiele wartościowych dla nas produktów. Nie warto w takim razie słuchać nieprawdziwych, obiegowych opinii na jej temat – wieprzowina jest doskonałym składnikiem diety dla każdego człowieka, w tym również dla sportowca, którego organizm stale musi radzić sobie z intensywnym wysiłkiem fizycznym.

Źródła zdjęć:
https://www.instagram.com/adiadrian_/
https://www.instagram.com/natasha_k_t/

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.