Otręby pszenne przyspieszają przemianę materii i sycą na długo

Otręby pszenne przyspieszają przemianę materii i sycą na długo

Regularne jedzenie kilku łyżeczek otrąb dziennie przyczynia się do lepszej pracy układu pokarmowego i chroni przed groźnymi nowotworami jelita grubego i żołądka. Popite wodą, pęcznieją w żołądku, sycąc na długo.

Czym są i jak działają otręby pszenne

Otręby pszenne to otoczki pszenicy, które powstały w wyniku przemiału ziaren zboża na mąkę. Sycą, silnie aktywizują metabolizm, ułatwiają wypróżnianie, oczyszczają jelita z wszelkich pozostałości i złogów, chroniąc układ pokarmowy przed nowotworami żołądka i jelita grubego. Otręby pszenne mogą jednak powodować alergię.

Otręby pszenne – właściwości i kalorie

100 g otrąb pszennych zawiera 276 kalorii i około 44 g błonnika. Bardzo dobrze pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Zawierają witaminy A i E, fosfor, wapń, magnez, potas, mało przyswajane cukry oraz najwięcej błonnika pokarmowego spośród wszystkich rodzajów otrąb. Powinny na nie uważać osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, stany zapalne jelit, trzustki czy żołądka.

Otręby pszenne – cena

Najlepsza dla organizmu jest mieszanka różnych rodzajów otrąb: pszennych, żytnich, owsianych. Kilogram otrąb pszennych można kupić już za mniej niż 10 zł.

Jak jeść otręby?

W celu wydobycia wszystkich ich walorów smakowych i odżywczych można je uprażyć na suchej patelni i dodawać do potraw.

Na początku warto jeść maksymalnie 2-3 łyżeczki, gdyż większa ilość może wywołać w nieprzyzwyczajonym organizmie wzdęcia, bóle brzucha lub zaparcia. Zaleca się nieprzekraczanie dawki 4 do 6 łyżek otrębów dziennie. Trzeba je koniecznie łączyć z płynami lub popijać dużą ilością wody, aby spęczniały w jelitach i mogły spełniać swą rolę – zapewniać uczucie sytości i wspomagać metabolizm. Wzbogacając dietę o otoczki pszenicy, warto pamiętać, aby pić 1,5-2 litry płynów dziennie. Otręby można łączyć z każdym posiłkiem – używać ich jako składnik panierki, sałatki, płatków śniadaniowych, zagęstnik do sosu, posypki do kanapek czy zup.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.